Het is geen toeval dat Stockholm als eerste de titel 'Groene hoofdstad' verwierf. Ontdek mee haar geheimen!


Stockholm bestaat uit ongeveer 3 gelijke delen: groenzones, water en gebouwen.  Een zeldzaam evenwicht voor een Europese hoofdstad! Net buiten de stad vindt u meer dan 25.000 eilandjes terug. Jaren geleden al stelde de Zweedse hoofdstad ambitieuze ecologische criteria voorop. Dankzij een nauwe samenwerking tussen de lokale bedrijven en de stad is de CO2 uitstoot sterk gedaald. Het is goed leven hier!

De jonge Zweden krijgen deze 'groene mentaliteit' met de paplepel ingegoten. Zo begeeft het grootste deel van de bevolking zich met het openbaar vervoer naar het werk. Bussen rijden hier op biogas en de metro's op recycleerbare energie. Om het gebruik van de auto te ontmoedigen in de stad dient er tolgeld betaald te worden bij het binnenrijden van de stad. Met een netwerk van maar liefst 760 km aan fietsroutes kunt u hier een mooie tocht maken op uw tweewieler.

Er worden een heleboel sportactiviteiten in de natuur aangeboden. Kano, zwemmen, jogging en zelfs danslessen. Voor een rustige fietstocht gaat u best naar het schiereiland Djurgarden. Hier bevindt zich een groots openluchtmuseum:Skansen. Of zeg maar het Zweedse Bokrijk. U maakt hier een sprong in de tijd en u gaat op bezoek bij de beste ambachtslui van een paar eeuwen geleden. Dit is een leuke uitstap met de kids aangezien er ook een mooie dierentuin is. Reken op minstens een halve dag. Vlakbij bevindt zich ook het themapark Junibacken waar u Pippi Langkous en andere personages van Astrid Lindgren zal ontmoeten.

Iets anders dan anders? Stockholm is één van de weinige steden die met ballon mag overvlogen worden. Zeker bij het vallen van de avond is dit een absolute aanrader. Prachtig uitzicht verzekerd!  Hou er wel rekening mee dat in de zomer de zon pas heel laat ondergaat om rond 2 à 3 uur alweer op te komen. In de winter is het precies het tegenovergestelde... 

De producten van de Zweedse ecowinkels worden volledig ter plaatse ontwikkeld en geproduceerd. De collecties van Zweedse stylisten die u hier terugvindtworden in natuurvezel vervaardigd. Sommige hotels hebben een efficiënt ecologisch systeem uitgewerkt om het verbruik van water en elektriciteit te doen dalen. Ook van hernieuwbare energie wordt gretig gebruik gemaakt. Meer en meer duiken er groene restaurants op. De Rosendals Tradgard bijvoorbeeld bestaat uit een restaurant, café en een serre. Uw groenten komen bijna rechtstreeks uit de tuin! En de restjes? Die gaan naar de composthoop.

Wij raden u aan voldoende tijd uit te trekken om deze parel van het noorden te bezoeken. Reken op minstens 4 à 5 dagen als u ook de mooie parken en eilandjes errond wil ontdekken.

 

©originele tekst van Sophie Roggeman - foto's Toerisme Stockholm