Veelzijdig en puur, dat is Lanzarote in een notendop. Geniet van zonnige stranden, verstilde vulkaanlandschappen en rijke cultuur.


Dat Lanzarote vandaag aanvoelt als het meest authentieke van Canarische Eilanden, is te danken aan César Manrique (1919-1992). Hij slaagde erin om natuur en architectuur tot iets buitengewoons te laten samensmelten. Zijn werk inspireerde de autoriteiten bovendien om omzichtig om te springen met het culturele erfgoed en voluit in te zetten op toerisme zonder in te boeten aan esthetiek.

Sporen van Manriques werk vindt u verspreid over het hele eiland. De beste inkijk in de wereld van deze bijzondere man krijgt u in zijn eigen huis, gebouwd op een lavastroom en prachtig ingebed in de omliggende natuur. Nu is het een museum met een mooie collectie hedendaagse kunst. Ook zijn andere werk is verrassend. De Jameos del Agua zijn verzonken tuinen in een lavaveld, waar u met een drankje in de schaduw van palmbomen kan verpozen. Of de Jardín de Cactus in Guatiza, een kunstzinnige cactustuin die perfect aansluit bij de traditionele cactusindustrie. Het zijn maar enkele voorbeelden van wat Manrique realiseerde!

In Teguise, de oudste stad van het eiland en gesticht door de conquistadores in de vijftiende eeuw, bleef het historisch centrum mooi bewaard. Zo rustig als het stadje is tijdens de week, zo levendig wordt het op zondag, wanneer de wekelijkse markt plaatsvindt waar u allerlei lokale, ambachtelijke producten kan kopen. Grotere drukte vindt u in Arrecife, de hoofdstad: voor en na de siesta gonst het hier van de activiteit. Wandel langs de lagune die de stad in twee deelt, kuier door de vissershaven en slenter langs de kraampjes op La Recova, een gezellig pleintje in de schaduw van grote bomen.

Het eiland is getekend door de Timanfaya, de vulkaan die in 1730 de laatste keer uitbarstte, zes jaar lang vuur spuwde en het eiland met lava en assen bedekte. Een rondleiding doorheen het indrukwekkende natuurschoon hier, is een must! In de uitlopers van het gebergte liggen de vulkanische wijngaarden van La Geria. Het is een fascinerend uitzicht: groene wijnranken verbouwd op zwarte lavavelden. Hou zeker even halt bij een lokale wijnboer voor een degustatie.

Een vakantie op Lanzarote is natuurlijk niet compleet zonder luieren op de vele zandstranden. Op de landtong Punta de Papagayo, in het uiterste zuiden, vindt u nog volledig ongerepte stranden, uitgehouwen in de rotsen. Het is een kleine heksentoer om er te geraken, maar het loont absoluut de moeite. In het noorden van het eiland kan u oversteken naar La Graciosa, een korte boottocht die u naar postkaartstranden met idyllische vissershuisje brengt. Geen zin in grote uitstappen? Waar u zich op Lanzarote ook bevindt, langs de kust heeft u altijd wel een heerlijk strand in de buurt.