De geschiedenis heeft op Gran Canaria een rijk archeologisch, artistiek, architectonisch en etnografisch patrimonium nagelaten.


Wie het noordelijke binnenland van Gran Canaria bezoekt, krijgt de indruk zich plots op een ander eiland te bevinden. Vanaf de kust wordt het binnenland snel bergachtig. Tussen de uitgestrekte stranden in het zuiden en de kliffen van het noorden bevindt zich een gebied waar de geschiedenis diepe sporen naliet. 

Gran Canaria bezit zonder twijfel het rijkste culturele en artistieke aanbod van de archipel. Prehistorische rotstekeningen met geometrische figuren in rood, geel en wit vindt u onder meer in de grotten van Cueva Pintada de Galdar. Deze eeuwenoude motieven keren ook terug in de lokale kunstambachten. Andere indrukwekkende prehistorische locaties zijn bijvoorbeeld de site van Cuatro Puertas, een in rotsen uitgehouwen dorp, de groene vallei van Barranco de Guayadeque met rotsgraven of versterkte dorpjes zoals Fortaleza de Ansite.

Klei, al sinds mensenheugenis de belangrijkste grondstof op het eiland, wordt ook vandaag nog steeds gebruikt voor lokale ambachtelijke producten. Andere artisanale specialiteiten zijn manden, gevlochten hout en messen. Op de vele marktjes kan u al dit moois zelf ontdekken!

Vanaf Carnaval vindt bijna elke maand wel ergens op het eiland een belangrijktraditioneel feest plaats. Al deze festiviteiten houden het uitbundige culturele en religieuze erfgoed van dit kleine eiland springlevend. Hiernaast staat ook regelmatig opera, klassieke muziek, jazz, theater, dans en film op de affiche.

En tot slot, laten we temidden van al die schatten de gastronomie van het eiland niet vergeten: smakelijke en originele gerechten gebaseerd op eeuwenoude recepten!

©originele tekst van Sophie Roggeman - foto's Dienst voor Toerisme Gran Canaria