San Marino, een indrukwekkende rots nabij Rimini, huisvest de oudste republiek ter wereld. Opgericht in 301 na Christus.


Het was een Kroatische monnik en steenhouwer, Marinus, die aan de basis lag van dit minilandje van amper 61 km² groot. Hij zocht er, op de vlucht voor de christenvervolgingen van keizer Diocletianus, toevlucht op de ruim 750 m hoge en onherbergzame Monte Titano. Door de eeuwen heen werd de steile berg uitgebouwd tot een onneembare vesting omgeven door middeleeuwse wallen en imposante stadstorens. Vanaf die torens geniet u nu van een indrukwekkend panorama op de omliggende Italiaanse regio Emilia-Romagna. Vooral het uitzicht van de toren van Guaita is oogverblindend. En vanuit Borgo Maggiore, de gemeente aan de voet van de berg, kunt u met de kabelbaan naar de hoofdstad.

San Marino telt slechts negen castelli of gemeenten, samen goed voor 32.000 inwoners. Het wordt jaarlijks overspoeld door 3 miljoen toeristen, vooral dagjesmensen die dit curiosum van dichtbij willen ontdekken.

Als u op de piek van de rots, in de hoofdstad, wandelt waant u zich regelrecht in de middeleeuwen. Er heerst een warme, gezellige sfeer en de diverse blikvangers liggen er vlakbij elkaar. Het wellicht indrukwekkendste gebouw is het Palazzo Pubblico aan de Piazza della Libertà. Het in gotische stijl herbouwde regeringspaleis dateert uit de 19de eeuw. Bewonder er zeker de zaal van de Grote Raad, waar de 60 parlementsleden regelmatig vergaderen. Een bijzondere en kleurrijke attractie vormt hier, om het half uur in de zomermaanden, de wisseling van de paleiswachten.

Bemerk op het plein vóór het paleis ook het vrijheidsbeeld: een vrouw die een kroon in de vorm van de ‘drie torens van San Marino’ draagt. Deze torens gelden als het nationale symbool, dateren uit de middeleeuwen en sieren zowel de vlag als de euromunten van het landje. Van die torens is La Guaita de belangrijkste. Verder is er nog La Cesta, de hoogste toren, nu historisch wapenmuseum, en Il Montale, die niet toegankelijk is.

Ook de Basilica di San Marino verdient een visite. In de kerk bevinden zich de relieken van de heilige Marinus. Ze dateert uit 1836 en werd opgericht op een oudere 7de-eeuwse kerk.

Benieuwd naar de rijke geschiedenis van het ministaatje? Bezoek dan in het centrum het Museo di Stato (nationaal staatsmuseum) in het Palazzo Pergami Belluzzi. U ziet er vooral archeologische vondsten zoals munten en potten, maar ook een grote collectie interessante schilderijen én – opmerkelijk – een verzameling van geschenken van weldoeners die San Marino genegen zijn. Verder kunt u in de hoofdstad met haar talrijke juweliers en souvenirwinkeltjes ook nog het Folter- en Wassenbeeldmuseum bezoeken. Maar vergeet vooral niet te genieten van de bijzondere middeleeuwse sfeer die hier nog steeds heerst!

OOK TE ONTDEKKEN

  • Een bijzondere blikvanger vormen ongetwijfeld de 130 ha uitgestrekte wijngaarden op de heuvel gelegen. De wijnen worden hoofdzakelijk gemaakt van de sangiovesedruif, zijn aan de strengste vereisten onderworpen en zijn inmiddels aardig op weg om het tot absolute topwijnen te brengen. Ze worden geproduceerd door een Consorzio, een coöperatieve, met de staat als grootste eigenaar. Het Consorzio baat sinds kort een eigen bar en wijnwinkel uit in Borgo Maggiore. www.consorziovini.sm
  • De spoorwegtunnels van Borgo Maggiore en Montale deden in WO II dienst als schuilplaatsen voor vluchtelingen en zijn nu ingericht als wandelpaden. Ga er stappen!
  • San Leo, in de buurt van San Marino, was ooit ook een stadsstaatje en werd gesticht door San Leo, de gezel van Marinus, het hoort nu bij Italië. Blikvangers zijn er het spectaculaire fort, de middeleeuwse kathedraal en het oude stadscentrum. De uitstap overwaard.

GOED OM WETEN

Aan het hoofd van San Marino staan twee capitani-regente, dat telkens voor een periode van zes maanden. Zij worden uit de parlementsleden door het parlement verkozen.

Een wandelpad verbindt over een afstand van ca. 1 km de drie beroemde torens. Het is bovendien helemaal verlicht. Tussen La Guaita en La Cesta daalt en klimt de vestingmuur over de rotsen; u lijkt er zowaar te wandelen over een miniversie van de beroemde Chinese Muur. De verste toren, Il Montale, ligt wat afgelegen in het bos.

San Marino Città, Borgo Maggiore en de Monte Titano werden erkend als Unesco Werelderfgoed.

U kunt ook lekker tafelen in San Marino; er is zelfs één restaurant met één Michelinster, Righi aan de Piazza della Libertà 10 (menu vanaf 50 euro), meer info www.ristoranterighi.com. In La Fratta, Via Salita alla Rocca 14 geniet u van een lekkere lokale keuken en pasta’s. Een geliefd koffiehuis is Caffè Titano (ook lunch) aan de Piazzetta del Titano 4.