Een land met de naam van een fruitdessert, daar moet je zeker eens van proeven.


Macedonië mag dan wel een klein land zijn ten noorden van Griekenland, het herbergt heel wat boeiende geheimen die het ontdekken waard zijn. Deze ex-deelstaat van Joegoslavië heeft geen kust maar beschikt toch over enkele badplaatsen aan het meer van Ohrid. Deze kleine binnenzee bevindt zich aan de Albanese grens in het zuidwesten van het land. Het meer heeft een oppervlakte van 358 km2. Het is ongeveer 300 m diep en daarmee het diepste van de Balkan. Volgens wetenschappers is het ook het oudste meer van Europa. De voorhistorische mens bouwde er dorpen van paalwoningen. Deze werden nagebouwd en moet u zeker eens bezoeken. Langs de oevers vindt u prachtige kapellen en Byzantijnse kerkjes. De landschappen doen aan Griekenland denken. Mooie dorpjes en kleine strandjes van keien omzomen het meer. Het stadje Ohrid is een provinciehoofdstad en een toeristische parel. Het schurkt zich aan tegen een heuvel en biedt een mengeling van Griekse en Oosterse architectuur, heeft grote parken en mooie pleintjes, een haventje en tal van paden om de kust te ontdekken.
Boven de stad troont het fort van tsaar Samuel uit. De bijnaam van Ohrid is “het Jeruzalem van Macedonië“. Over geplaveide straatjes kunt u Ohrid rustig verkennen en de eeuwenoude witte huisjes bewonderen, het Grieks-Romeinse amfitheater, zijn winkels en tavernes. Slingerend langs het kustpad, bereikt u snel één van de meest gefotografeerde kerken van het land, die van de Heilige Johannes van Kaneo, op een rotsklip hoog boven het meer. De streek is bezaaid met genoeglijke hotels en u kunt er mooie uitstappen of mini-cruises op het meer maken. Of misschien vleit u zich liever neer op één van de stranden van het meer, verkiest u wat in het water te stoeien, nipt u graag van een cocktail of geniet u van een plaatselijke schotel?

OOK TE ONTDEKKEN...

 • Vanuit de hotels in Ohrid vertrekken talrijke uitstappen in heel de streek, zelfs naar de hoofdstad Skopje.
 • De burcht van tsaar Samuel en de straatjes rondom en de oude markt.
 • Een kleine cruise naar het Sveti Naum-klooster aan de zuidkant van het meer. Dit bezoek kunt u combineren met een boottocht om de heldere waterbronnen te bewonderen die ontspringen in het Galitchitsa Nationaal Park aan de voet van het massief dat het meer omsluit. U kunt er enkele uren blijven en later één van de boten nemen die terug naar Ohrid varen.
 • Het museum op het water van de “Bay of the Bones” met zijn nagebouwde paaldorp.
 • Stap in een taxiboot om de stad te bewonderen vanop het meer of om rond de klip te varen waarop de kerk van de Heilige Johannes staat.
 • Macedonia-promenade (een soort dijk).
 • ’s Avonds raken de terrasjes en de restaurants van Ohrid met moeite leeg. Het is het tijdstip om te dineren of om een glas te nuttigen bij een deuntje van één van de straatorkestjes.
 • Het Galitchitsa-massief, een nationaal park dat naar het meer van Prespa in Albanië voert. Het is de gelegenheid om het land te bezoeken tijdens een korte trip terug in de tijd en om het eenvoudige leven van de boeren te leren kennen.

GOED OM WETEN

 • Het land is iets kleiner dan België en Skopje is de hoofdstad. De officiële naam van het land is ARYM (in het Engels FYROM) of Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Omwille van de naam Macedonië is het land trouwens met Griekenland in een conflict verwikkeld omdat Griekenland ook een provincie heeft met dezelfde naam.
 • Macedoniërs gebruiken het Russisch, Grieks en Latijns schrift.
 • Het leven is helemaal niet duur in Macedonië, wat uiteraard een aangenaam effect heeft op uw budget.
 • De streek is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco met talloze musea, kerken en kloosters.
 • Heel wat goedkope bussen pendelen langs de oevers van het meer vanuit Ohrid of vanaf de hotels. Ze houden halt in de kleine badplaatsen. U kunt de verplaatsing ook maken met kleine shuttlebootjes.