De bakermat van de Renaissance biedt schitterende kunst- en architectuurschatten.


Als u Firenze bezoekt, moet u zeker langs de Piazza del Duomo passeren. Deze symbolische plaats middenin de stad herbergt tal van prachtige gebouwen. De zogeheten 'Duomo’, de Santa Maria del Fiore kathedraal, overheerst de stad met de enorme koepel door Brunelleschi. De klok is van de hand van Giotte en de Battistero di San Giovanni is het werk van Ghiberti. Erachter vindt u in het Museum dell'Opera dell'Duomo standbeelden, beeldhouwwerken en andere relikwieën van de bouw van de dom.

De Piazza della Signoria is dé ontmoetingsplaats voor de Florentijnen en een herkenningspunt voor toeristen. Ze telt adembenemende standbeelden, waaronder de twee bekendste de Fontein van Neptunus en de David van Michelangelo zijn. Deze laatste is een replica van het origineel in de Galleria dell’Accademia. De Palazzo Vecchio, die prompt boven het plein uittorent, biedt een spectaculair zicht op de stad. Even verder bewondert u de Loggia dei Lanzi, een echt openluchtmuseum. Wat musea betreft, kent de Palazzo degli Uffizi zijn gelijke niet: de prestigieuze schilderijen van de grote renaissancemeesters hangen er bijeen, waaronder de Geboorte van Venus van Botticelli en de Annunciatie van Leonardo da Vinci.

Zo belandt u weer op de oevers van de Arno. Het is moeilijk te geloven dat de Ponte Vecchio uit de Middeleeuwen dateert, gezien de vele winkels en huizen in de buurt. Om aan de Oltrarno of de andere kant van de rivier te raken zonder door de massa te moeten, neemt u best de Corridor de Vasari. Deze geheime doorgang die ooit bestemd was voor de familie de Medici, is beladen met zelfportretten van grote kunstenaars. Zo komt u rechtstreeks bij het Palazzo Pitti, 'het Versailles van Firenze'. Dit paleis wordt omgeven door de Boboli tuinen. In dit grandioze Italiaanse park vindt u grotten, standbeelden en fonteinen, en het terras biedt wederom een adembenemend uitzicht.

Kortom, de stad pronkt niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst. De artistieke en architecturale hoogstandjes maken haar heerlijk en onweerstaanbaar charmant!

OOK TE ONTDEKKEN

  • Hoewel Firenze bekendstaat als een stad vol kunst en cultuur, zijn dit niet haar enige verdiensten. Zo is er veel animatie aan de winkels van Santo Spirito (in de Oltrarno), in de discotheken op de Piazza del Carmine en in de bars van San Frediano en San Niccolo.
  • De keuken is gebaseerd op eenvoudige producten zoals brood, olijfolie, kaas en groenten. Maaltijden beginnen typisch met antipasti; zo is affettati misti heel fijne charcuterie die als voorgerecht geserveerd wordt. Het eerste gerecht is vaak soep: een minestrone van groenten, broco di carne met vlees of een ribollita met kool en droge boontjes en een stuk Toscaans brood. Het bekendste gerecht is zonder twijfel bistecca, kalfsvlees dat 'saignant' gebakken wordt. Een andere lokale specialiteit is arista (gebraden varkensvlees). De Toscaners houden ook van boontjes bij hun gerechten; die vindt u hier all’uccelletto, namelijk met gesauteerd met salie en tomatencoulis. Kies verder voor de streekwijn bij uitstek, de Chianti. Sluit uw maaltijd in alle zoetheid af met een schiacciata op florentijnse wijze, een soort fougassebrood bestrooid met poedersuiker en gevuld met crème.
  • Op zoek naar traditionele, verse producten? Op de Mercato Centrale op het gelijknamige plein vindt u het beste van wat de Toscaanse keuken te bieden heeft. Een prachtig palet van smaken en kleuren!
  • Een verblijf in Firenze betekent ook een groen landschap vol valleien en wilde natuur: een perfect kader voor wandelingen en tochten met de fiets of te paard. Ook zijn er tal van tuinen en parken in typische stijl, de grootste is De CasCine (16 ha)!

GOED OM WETEN

Firenze geniet een gematigd, mediterraan klimaat. In de zomer kan de warmte verstikkend zijn, wat nog wordt verergerd door de lage vochtigheidsgraad. Vanaf september begint de temperatuur te zakken en komen de eerste regenbuien. De winters zijn koud, maar kort. De periode van april tot juni is dus zowel goed qua hitte als wat het aantal toeristen betreft.

Wees slim en koop een Firenze Card: deze kost 72 euro, is 3 dagen geldig en biedt toegang tot een dertigtal musea, sites en kerken. Het openbaar vervoer is in de prijs inbegrepen en reserveren is niet nodig.