Notice: Undefined variable: imgs in /home/www/32a5ae25a3fffbb239f236f6339800c2/web/plugins/content/yestravel/yestravel.php on line 250

Een cruise op deze mythische rivier is een liefelijke en originele manier om het hart van Azië te ontdekken.


Een cruise op de Mekong, van Cambodja naar Vietnam bijvoorbeeld, betekent zich laten “wiegen” door deze ruisende rivier beladen met geschiedenis. Voor de tocht van Angkor Wat tot aan de delta, van net geen duizend kilometer, hebt u minstens een week nodig.
Het geheimzinnige Angkor Wat is het Atlantis in het oerwoud omhuld door mysterie en verborgen door weelderige plantengroei, omsingeld door slotgrachten en hoge muren. Hoewel het niet aan de Mekong ligt, moet u dit tempelcomplex beslist een bezoek brengen! Het inschepen gebeurt niet ver van Siem Reap, ten zuiden van het Tonlé-meer in Prek Dam (naargelang de waterstand). Eens aan boord geniet u van de zonsondergang en van de kano’s die de oevers volgen. De kleine plaatsjes volgen mekaar op, met woningen op het water, marktjes, tempels en dorpjes van paalwoningen. U legt aan in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja met zijn koloniale charme en grote lanen. De heuvel van Wat Phnom en het koninklijk paleis, de Russische markt, het nationaal museum en de centrale markt zijn alvast een paar highlights die u niet mag missen. U opteert voor het lokale vervoermiddel bij uitstek? Dan staat er ook een ritje met de pousse pousse op het programma. Na Cambodja, steken we de grens over met Vietnam. De oevers van de rivier schuiven langzaam voorbij als een eeuwenoud schilderij met kano’s en zware schuiten van vissers en veermannen. Tan Chau en Sa Dec zijn alvast 2 lieflijke dorpjes waar we langsvaren. We zijn nu in het hart van het oude Cochinchina. Nog enkele uren verder stroomafwaarts ligt Cai Be met zijn Franse kathedraal of helemaal op het einde van de cruise My Thô, nabij Ho Chi Minhstad (Saigon). Ho Chi Minhstad is een drukke en fascinerende stad, met ruim een miljoen scooters. In al die drukte krijgt u meteen heimwee naar de rustige dagen op het water. Zoals een Vietnamees spreekwoord zegt: “Zonder de Mekong gebeurt er niets.”

OOK TE ONTDEKKEN...

 

  •  Alhoewel Angkor (stad Siem Reap) niet aan de Mekong ligt, is de site een absolute must en een perfect begin voor een riviercruise. Dat geldt ook voor het einde (of het begin van de cruise) in het zuiden van Vietnam met uitstappen in de streek en verblijf in Ho Chi Minhstad.
  •  Talrijke fascinerende plaatsen kunnen bezocht worden: Ulang Prabang (Laos), Angkor Wat (Cambodja), de dorpjes Tan Chau, Sa Dec, My Thô en tenslotte de delta van Ho Chi Minhstad.
  •  Aan boord worden interessante lezingen gegeven (Cambodja, algemene geschiedenis, Rode Khmer,...) of worden films vertoond over het land (klassiekers, internationale films zoals “l’Amant”, “Indochine”, “L’odeur de la papaye verte”, “les deux frères”. Bepaalde avonden staan in het teken van dans en muziek of er worden kookworkshops aangeboden.
  •  De literatuurfans kunnen alle boeken (romans, geschiedenis, getuigenissen) kopen bij de talrijke boekhandelaars in Phnomh Penh (controleer wel steeds de kwaliteit van de gedrukte pagina’s)
  •  Bij de aanlegplaatsen kunt u marktjes op het water, tempels, kerken, tuinen, fruit en kruiden ontdekken. En overal is er sfeer, maar telkens is die toch weer een beetje verschillend.

GOED OM TE WETEN

 

  • De Mekong doorkruist 6 landen en ontspringt in China.
  • Er bestaan verschillende cruiseformules op de Mekong, in Cambodja, in Laos of in Vietnam. Ze gaan van de regio van Siem Reap (Angkor) naar de monding in het zuidwesten en in omgekeerde richting. De duur van de cruise varieert van een week tot 10 dagen of zelfs langer.
  • Talrijke touroperators stellen verschillende cruiseformules op de Mekong voor. Voor uw cruise op maat staat uw reisagent u graag bij.
  • De beste periode voor een cruise op de Mekong loopt van begin november tot eind februari. Maar ook de andere periodes van het jaar zijn fascinerend.