Het schiereiland Yucatán is ideaal voor wie witte stranden, cultuur en gastronomie wil combineren.


Rijk verleden

De Maya’s wonen al bijna vijfduizend jaar op het schiereiland Yucatán. Nu nog kan je er tal van sites bezoeken. Chichén Itza is allicht de bekendste en is terecht één van de ‘New Seven Wonders of the World’, een recente versie van de bekende wereldwonderenlijst. Daar staat tegenover dat het erg druk kan zijn en dat het er stikt van souvenirverkopers. Onze tip: ga vroeg in de ochtend of laat op de avond, ook al vanwege de soms erg hoge temperaturen.

In Coba staat de hoogste Mayatempel. En het goede nieuws is dat je hem nog steeds mag beklimmen. Vanop de top heb je een geweldig uitzicht over de jungle. Aanrader bij zonsondergang. De prijs voor de mooiste ligging gaat ongetwijfeld naar de site van Tulum: bovenop een klif met een adembenemend uitzicht over de Caribische Zee.

Genieten van de natuur

De prachtige witte stranden van de Riviera Maya genieten –terecht- wereldfaam. Zo staat Maroma Beach hoog op verschillende ‘mooiste stranden ter wereld’ –lijstjes. Naast relaxen op het strand, beoefen je hier tal van watersporten. Ook het onderwaterleven in de Caribische zee is fascinerend. De regio is dan ook een paradijs voor snorkelaars en ook diepzeeduikers kunnen hier hun hartje ophalen. Bekende duik- en snorkelplekken zijn het eiland Cozumel, Isla Mujeres en Akumal.

Paradijs voor fijnproevers

Mexico telt zeven grote culinaire regio’s die elk hun specifieke eigenschappen hebben. De keuken van Yucatán verschilt van die van de rest van het land omdat ze gebaseerd is op wat de traditionele gerechten van de Maya’s met Caribische, Europese en Aziatische invloeden. Belangrijkste ingrediënt is maïs. Het meest typische gerecht hier is conchinita pibil, waarbij het vlees en de groenten worden verpakt in (bananen)bladeren en klaargemaakt in een traditionele oven

Foto van de cenote van Son of Groucho, gewijzigd onder licensie Creative Commons

OOK TE ONTDEKKEN

  • Een cenote kan je nog het best omschrijven als een ondergronds, natuurlijk zwemparadijs. Voor de Maya’s zijn deze cenotes heilig omdat ze een toegang zouden bieden tot de onderwereld. In Yucatan zouden er zo’n 3.000 te vinden zijn, waarvan er zo’n 1.000 officieel geregistreerd staan.
  • Vaak kan je in de resorts een kookles volgen en die lessen zijn best leuk als je een snelle guacamole of salsa wil bereiden.
  • Wie op zoek is naar verlaten, paradijselijke stranden, kan naar Isla Holbox. Hier zijn niet de grote hotelcomplexen aanwezig maar vooral kleine charmehotels en lodges.

GOED OM WETEN

Vanuit België vlieg je met verschillende maatschappijen naar Cancun, bijvoorbeeld Air Europa, Air France, United Airlines of KLM.

Cancun, de belangrijkste stad, is vooral bij Amerikanen erg populair.

Voertaal is Spaans, maar het Engels is op het schiereiland aan een opmars bezig.

Het schiereiland Yucatán heeft een subtropisch klimaat: hete en vochtige zomers en warme, droge winters. Het regenseizoen loopt van juni tot half oktober, het orkaanseizoen van september tot en met december. In die periode verandert de kleur van de hemel in een mum van tijd van staalblauw in gitzwart.