In het Franse Amazonewoud

Fôret
Space
Carnaval

Van de jungle in het Amazonegebied tot de verovering van de ruimte, dat is Guyana.

Wanneer men Guyana zegt, dankt men aan de hoofdstad Cayenne, de strafkolonie, de “groene hel”, de goudzoekers maar ook aan de Arianeraket en de verovering van de ruimte. Deze clichés kloppen zeker, maar verder is dit Frans overzees gebied zeer weinig gekend. Guyana is de toegangspoort tot het Amazonegebied maar blijft Frans grondgebied met alle voordelen die daaraan verbonden zijn wat betreft veiligheid, gezondheidsvoorzieningen, taal, de euro, … . Deze bestemming op negen uur vliegen van Parijs is een mix van natuur en geschiedenis. Het land beslaat ongeveer drie maal de oppervlakte van België en bestaat zo goed als uitsluitend uit tropisch regenwoud. De etnische diversiteit van de amper 260.000 inwoners is zeer groot: creolen, blanken, zwarten (Bushinengues of Noirs-Marrons), Hmong (vluchtelingen uit Azië die door Frankrijk opgenomen werden) en Amerindianen.

Nuttige informatie, klik hieronder... 

Goed om te weten

  • Een gewone identiteitskaart volstaat maar een inenting tegen gele koorts is verplicht.
  • Air France verzorgt dagelijks een vlucht van Orly naar Cayenne. De beste periode is van juli tot maart. Het is dan droog seizoen, zonder al te veel regenbuien en de hemel is dan stralend blauw.
  • De Maroni:
    ° Stroomopwaarts over de Maroni varen is een ongelofelijke ervaring. De tocht gebeurt in een prauw met de bagage in een “touqe”, een waterdicht vat. Twee mannen besturen de prauw: de “motoriste” achteraan (bedient de motor) en de “takariste” vooraan duidt de beste route aan om rotsblokken te vermijden. Ondertussen geniet u vanop de eerste rij van de adembenemende natuurpracht. ’s Nachts wordt gebivakkeerd langs de stroom (een hangmat in een hut).
    ° Om het territorium van de Amerindianen langs de Maroni te bezoeken (ten zuiden van Maripasoula) is een toelating nodig!